Waarom kies je voor Noordzijde:

  • Jarenlange ervaring
  • Vrijblijvend advies
  • Deskundig
  • Scherp tarief
  • Vaste prijs vaak mogelijk
  • Laagdrempelig
Contact

Belastingdienst handelt onrechtmatig

Vaak wordt gedacht dat procederen tegen de Nederlandse Staat/de Belastingdienst geen zin heeft, omdat ze beschikken over een leger aan advocaten en oneindig veel geld. Nou, niets is minder waar want ook een leger aan advocaten kan onrecht immers niet recht praten. Als je gelijk hebt, heb je gelijk.

Lees meer

CURATOR HAALT BAKZEIL

De curator van de failliete vennootschap BV X heeft de bestuurders van BV X in privé aangesproken op het tekort in de boedel. De curator was van mening dat er sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid. 

Ook heeft de curator in dezelfde procedure meneer Y gedagvaard. Meneer Y, die in deze zaak werd bijgestaan door mr. Mensink, was werknemer van de failliete BV X. De curator was echter van mening dat, ofschoon meneer Y op papier weliswaar geen bestuurder was van BV X, hij er in de praktijk toch ‘de scepter zwaaide’. De curator heeft dus ook meneer Y als bestuurder van de failliete BV X aangesproken en de curator heeft in rechte gevorderd dat meneer Y (evenals de andere bestuurders die door de curator zijn gedagvaard) hoofdelijk zou worden veroordeeld om het tekort in de boedel aan de curator te betalen. Als voorschot op dat tekort, had de curator in deze zaak betaling van een bedrag ad € 500.000,- gevorderd. 

Alle vorderingen van de curator werden echter afgewezen en de curator werd veroordeeld om de proceskosten te vergoeden aan zowel de bestuurders als aan meneer Y. Het vonnis van 5 juli 2023 van de Rechtbank Overijssel, locatie Almelo, is via deze link te bekijken.

CURATOR DAGVAARDT VERMEENDE STROMAN

mr. Mensink stond in deze zaak in hoger beroep een ondernemer bij (de heer X) die er door de curator van werd verdacht, dat hij een andere ondernemer die failliet was verklaard, heeft geholpen om buiten het zicht van de curator om inkomsten te verwerven. Hiervoor zou meneer X op zijn naam een bedrijf hebben opgericht waarvan feitelijk de failliete ondernemer de leiding zou hebben, aldus de curator. Na de rechtbank, heeft ook het gerechtshof de curator in het ongelijk gesteld. Zie hier het arrest van het gerechtshof van 24 april 2024.

OPEISING VAN GELDLENING – TEGENBEWIJS

In deze zaak gaat het over een man (de eiser) die geld heeft uitgeleend. De wederpartij stelt echter dat zij het geld weliswaar heeft ontvangen op haar bankrekening, maar ook dat het geld niet voor haar, maar voor haar zus bestemd was. De overeenkomst van geldlening zou dus, zo stelt de wederpartij, tot stand zijn gekomen tussen de eiser en de zus van de wederpartij.

De kantonrechter neemt in zijn tussenvonnis vooralsnog aan dat de overeenkomst tot stand is gekomen tussen de man (eiser) en de wederpartij, maar stelt de wederpartij wel in de gelegenheid om bewijs te leveren van haar stelling, dat niet zij, maar haar zus partij is bij de overeenkomst van geldlening.

 

Op deze pagina zijn links te vinden naar gepubliceerde uitspraken van zaken waarbij Carlo betrokken was als advocaat.

Loonstop zieke grensarbeider

Als de werknemer ziek is, zijn werkgever en werknemer verplicht om samen te werken aan de re-integratie van de werknemer. Dat betekent onder andere dat de zieke werknemer gehoor moet geven aan oproepen van de bedrijfsarts. Doet de zieke werknemer dat niet, dan kan de salarisbetaling worden gestaakt. Maar… Als de zieke werknemer in het buitenland woont, kan dat anders zijn…

In deze zaak ging het om een in Duitsland woonachtige werknemer van een Nederlands bedrijf. Deze werknemer kon en wilde niet naar de consulten met de in Nederland gevestigde bedrijfsarts. Een werknemer die in het buitenland woont kan daar niet toe worden verplicht. Dat is zo geregeld in de Europese wetgeving, maar dat wist de werkgever niet. De werkgever heeft deze werknemer het verwijt gemaakt dat zij niet wilde meewerken aan de re-integratie en heeft vervolgens de salarisbetaling gestaakt. Ten onrechte, zo oordeelde het gerechtshof te Arnhem.

 

Op deze pagina zijn links te vinden naar gepubliceerde uitspraken van zaken waarbij Carlo betrokken was als advocaat.

Wraking

Wraking maakt onderdeel uit van de ‘gereedschapskist’ van de advocaat. Een partij (of zijn advocaat) kan een rechter wraken als die rechter de schijn wekt partijdig te zijn. Als een rechter succesvol wordt gewraakt, dan zal een andere rechter de procedure voortzetten.

Carlo Mensink heeft meerdere malen een wrakingsverzoek ingediend, en niet altijd zonder succes…

Verschoning

Een rechter kan er ook zelf voor kiezen om – om welke reden dan ook – de procedure niet verder te behandelen. In dat geval kan een rechter een verschoningsverzoek indienen. Dat was in deze zaak het geval:

Kort Geding Corona-maatregelen

In deze procedure trad Carlo Mensink in een kort gedingprocedure op voor een bezorgde moeder die wilde voorkomen dat er een corona-prikbus op de Hengelose kermis zou worden neergezet. De moeder vond dat op deze wijze een vaccinatie aan haar tienerdochter werd opgedrongen. Helaas kan zelfs Carlo niet alle zaken winnen.

  • Kort Geding over een corona-prikbus op de Hengelose kermis.

Kort geding over loonbetaling

TSN Thuiszorg verkeerde eind 2015 in zwaar weer. Zij heeft toen besloten om (ongevraagd) het salaris van haar medewerkers aanzienlijk te verlagen. Dat was voor 109 medewerkers aanleiding om een kort geding te starten, en met succes. Er zijn 7 kort gedingprocedures gevoerd en Carlo stond één van de eisers (werknemers) bij.

Onrechtmatig handelen door de Staat

Het maakt niet uit tegen wie je procedeert… Als je gelijk hebt, heb je gelijk. Dus Carlo procedeert ook tegen grootmachten, zoals de Nederlandse Staat. In deze zaak ging het om de vraag, of de Staat onrechtmatig had gehandeld jegens een ondernemer. De rechtbank oordeelde dat de Staat wel onrechtmatig had gehandeld, maar dat de eiser geen schade leed. Het hof bekrachtigde die uitspraak.

Onverschuldigde betaling

In deze zaak werd vastgesteld, dat het recreatiepark waar de cliënt van Carlo een huisje had, bedragen in rekening heeft gebracht die zij helemaal niet bij Carlo’s cliënt in rekening mocht brengen. 

Executie Kort Geding

Als de ene partij (de schuldeiser) een vonnis heeft gehaald waarin staat dat de andere partij (de schuldenaar) veroordeeld wordt, bijvoorbeeld om iets te betalen, dan kan de schuldeiser dat vonnis ‘executeren’. Dat betekent dat de schuldeiser (met behulp van de gerechtsdeurwaarder) de schuldenaar kan dwingen tot betaling. Soms worden zelfs spullen van de schuldenaar verkocht en wordt de schuldeiser met de opbrengst betaald. Maar niet altijd kan de schuldeiser met een vonnis betaling (of iets anders afdwingen). Als de schuldenaar met succes een executie kortgeding heeft gevoerd, kan de schuldeiser zijn vonnis niet zomaar executeren. Hieronder twee uitspraken waarbij Carlo met succes een executie kortgeding is gestart.

Kort Geding afsluiting gas en licht

Soms doen schuldeisers rare dingen… In deze zaak ging het om een exploitant van een vakantiepark die een permanente bewoner afsloot van nutsvoorzieningen omdat ze onenigheid hadden over facturen. De exploitant sloot de bewoners niet één keer, maar twee keer af. Twee keer moest er dus (met succes) een kort geding worden gestart.

Weten wat ik voor jou kan betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact met me op door het formulier in te vullen.
Ik zal dan binnen 1 werkdag contact met je opnemen.

T: 06 - 4288 3765